Hogyan hozható összefüggésbe az izzasztókunyhók négy köre a nomád jóga menetével?

Két hete egy szép Lakota kunyhó tapasztalata után otthon begyújtottam a füstölőt (erős tisztító eleme mind a nomád jóga és izzasztókunyhó szertartásoknak) és nekiláttam jógázni. Ez alatt a gyakorlat alatt vontam a párhuzamokat a kunyhó négy köre és gyakorlatom menete között. Az izzasztókunyhó négy körből álló imasorozat melyet nomád népek és nomád tradiciókat adoptált emberek gyakorolnak titsztulási célzattal. Imádkozunk , hogy tiszta képet kapjunk kapcoslatba kerülvén a minket körülvevő elemekkel; ezen keresztül Világunkkal, láthatatlan segítőinkkel, a teremtővel (Tengrivel) és magunkkal, belső Erőnkkel.

Mindig is tudtam, hogy a Forrest Jóga és általam adaptált avagy magamévá tett verziója szertartás, (angolul medicine practice amit gyógyító gyakorlatként fordíthatnánk magyarra). A forrest yoga rengeteg élet kihíváson segített kersztül és rendszeres gyakorlása segített nekem megtalálni saját mozgás rendszeremet (ugyebár ez mindenkinek egyedi mert nincs két ugyanolyan test), irányomat az életben, imámat, segített felébredni, erősödni, elengedni. 

Első kör: Meghívás, ráhangolódás. JÓGA: meggyújtom a füstölőt és ráhangolódok egy szándékra (miért gyakorlok - például manaspság sokat gyakorlom, hogy minden mozdulatom és lélegzetem önszeretet gyakorlása legyen), mire szeretnék rálátni, vagy minek a gyógyításán dolgozom magamon belül. Általában zsályát, édesfüvet és cédrust égetek. És néha a dobomat is felkapom, elénekelek egy két gyógyító dalt. IZZASZTÓKUNYHÓ:  A szertartás az elemeknek tett tisztelettel és tisztító füstöléssel kezdődik. Az első körben meghívjuk a láthatatlan segítőket, őseinket, szellemi nagyszüleinket ezzel szándékot állítunk. Minden a Rokonunk ! 

Második kör: nők és gyerekek köre. Itt nem egy kirekesztő minőséget gyakorolunk hanem befogadást. Ez nemcsak a női nembelieknek a köre, hanem a női minőség energia köre is mely a férfiakban is jelen van vagy nincs de gyógyulásra vár. Itt lehet dolgozni a belső gyermek gyógyításán is. A jógában nekem a megismerés ez a kör. A test és a kapcsolatokra való rálátás erősödik, bemelegszik, kapcsolatot teremtek magammal az aszanán keresztül. Forrest jógában és az én gyakorlatomban (nomád jógában) nem hagyhatjuk ki a hasizmok és a mély szerkezeti izmok megdolgozását, felébresztését, helyreállítását. Készülünk a következő fázisra mely fokozódik… 

Harmadik kör: Warriors round. Harcosok köre. Sarah nagymama (az itteni, kaliforniai lakota kunyhó vezetője) osztotta meg velünk, hogy ez a kör az elengedés (release) köre is. Ekkor már az intenzitás aktivizált a kunyhó gőze néha eléggé perzsel, arra hív, hogy a régi mintákat ledbojuk. Ez mind a jóga szentélyünkben és mind a kunyhóban kihívásokkal teli lehet. A kunyhó mélyebbre hív, az aszana is. A jóga gyakorlatunkban ez az apex (tető) pózoknak az ideje. 

Negyedik kör: Hálaadás. Köszönetnyílvánítás ÉS a látomások köre. Ekkorra annyira meg vagyunk dolgozva (HA LÉNYÜNK NYITOTT ERRE) hogy befogadjuk az üzeneteket amiket őseink szellemi segítőink és testvéreink (a jelenlévők) osztanak meg. És jóga szertartásunk végén lefekszünk savasanában. Ez egy nagyon fontos idő. Oda kell figyelni mert csak így lehet meghallani és érzékelni, választ kapni kérdésünkre melyet a gyakorlat elején szándékként állítottunk. Van úgy (sokszor), hogy nem kapunk választ rögtön de a kép elkezd összeállni és gyakorlással, munkával, időben választ kapunk. 

Szilvia Campbell